„Salonul Marilor Români” reprezintă o ințiativă a Ateneului Național din Iași de a păstra câteva file din istoria poporului nostru și de a le aduce în atenția publicului.
Inaugurat în data de 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României, de Alteța Sa Regală Principesa Sofia și de președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, „Salonul Marilor Români” oferă o selecție de documente, acte de cancelarie, fotografii și manuscrise originale, ce poartă semnăturile sau au aparținut unor personalități ale țării noastre. Expoziția poate fi vizitată tot timpul anului. La diferite evenimente marcante, aceasta poate căpăta un caracter itinerant.
În 2020, de Ziua Culturii Naționale, Salonul Marilor Români a fost expus la Paris. În cadrul unor evenimente organizate în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, Asociația „Corala Sfinții Arhangheli” din Paris și Asociația „Mihai Eminescu” din Viena, diaspora românească din capitala Franței a putut viziona documente originale ce au aparținut unor personalități române care au avut, în activitatea lor, legături strânse cu Parisul.
Printre personalitățile prezente la vernisaj s-au numărat și Excelența Sa, Luca Nicolescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Franța, precum și Înaltpreasfințitul părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.
În luna mai a anului 2020, a fost inaugurat turul virtual al Salonului Marilor Români. Toate documentele expuse în cadrul Salonului pot fi vizualizate, alături de explicațiile aferente, pe site-ul instituției, la adresa ateneuiasi.ro/smr.
„Ideea a plecat de la mai multe întâlniri cu cei mici, în care noi le povesteam foarte bucuroși de înaintașii noștri și ei se uitau puțin nedumeriți, nemaiștiind cine sunt acești înaintași. Atunci ne-am dat seama că avem o problemă și am început să creionăm, să conturăm un loc în care să avem obiecte sau diferite documente, care să amintească de acești valoroși români. Rând pe rând am început să fim atenți la casele de licitație, am început să fim atenți la diferite anticariate sau consignații de artă, iată-ne că după aproape 3 ani am reușit să inaugurăm acest frumos salon. Expoziția este într-o mare măsură dedicată elevilor, care pot învăța, astfel, într-o manieră inedită, despre români de valoare.” – Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului Național din Iași