fbpx
Repertoriu

Romeo și Julieta… making of

REGIA: ALEXANDRU RADU – PETRESCU

DATA: 26 FEBRUARIE 2017

DURATA: O ORĂ

Dezbaterea de presă, ulterior numită „a reteatralizării”, pe lângă opera poetică, de dramaturg și de regizor de teatru, contribuie unui moment crucial al istoriei teatrului românesc, susținută de Ion Sava cu fervoare, prin articole, conferințe, texte și spectacole, în ideea unei reforme radicale în acord cu mișcarea teatrală modernă. Piesele lui Ion Sava fiind mai degraba „ars dramatica”, meditatii asupra teatrului, având ceea ce exegeza a numit „o dublă continuitate de trăire și raționare“ între personaj si actor: „Ceea ce pentru dumneavoastră este o iluzie care trebuie creată, este pentru noi singura noastră realitate.” (Pirandello)

Ateneul Național din Iași vă propune o premieră de excepție, „Romeo şi Julieta…making of”, după comedia „Lada” de Ion Sava.

Expediată de o „întreprindere de coloniale și delicatese” din Verona, o ladă misterioasă, veche, de parcă ar fi fost scoasă de pe fundul mării, tulbură atmosfera repetițiilor pentru premiera ce urmează, „Romeo și Julieta”. Papirusul care însoțește coletul, anunță că înăuntru se află trupurile celor doi îndrăgostiți din tragedia shakespeariană, întrucât un alchimist din Evul Mediu a izbutit să conserve trupurile celor doi tineri din Verona. Repetiția devine un mare circ, însă nu îndrăznim să o numim „circ”, pentru că în acel spațiu artiștii își riscă viața, în teatru fiind pusă în pericol doar vanitatea actorilor. În cele din urmă, lada fiind deschisă, începe alt spectacol. Teatru în teatru.

Dorința actorilor de a stârni interesul și aplauzele celorlalți, o formă de egotism, cu nuanțe de bovarism, erostratism, don-juanism și multe alte „-isme”, face din spectacol și un elogiu vanității actorului, în măsura în care ea poate fi și un motoraș pentru creație. Manifestările ei concrete sunt însă deseori hilare, paradoxal, actorii sunt totodată o plămadă cu totul și cu totul specială, o comunitate timidă, extrem de sensibilă.

«Spectacolul „Romeo şi Julieta… making of”, după comedia „Lada” de Ion Sava, propune o  perspectivă contrastantă între superficialitatea, comoditatea şi ipocrizia unei realități de o actualitate (arhi)cunoscută şi profunzimea, sensibilitatea şi firescul iubirii prezente în fiecare din noi, dar pe care, din nebăgare de seamă sau… din grabă, le-am (cam) uitat.

Un joc al aducerii aminte că fiecare dintre noi, cândva, a trăit povestea mirifică a iubirii celor doi, Romeo şi Julieta!»

(Alexandru Radu Petrescu, regizor)

Distribuția:

actorul Romeo – Claudiu Vrabie / Vlad Baba

actrița Julieta – Erica Moldovan

Julieta – Alexandra Macovei

Romeo – Gelu Ciobotaru

Directorul – Codrin Danila

Regizorul asistent- Cezara Fantu

Ferrucio – Răzvan Grosu / Andrei Ciobanu

Recuziter – Mariana Dumitrache / Ana Hegyi

Doctorul – Daniel Onoae

Comisarul – Dumitru Florescu