fbpx

1920

„Astăzi, în 25 Aprilie 1920, în al VI-lea an al domniei Majestății Sale Ferdinanad I, Regele tuturor românilor și al augustei sale soții, Majestatea Sa Regina Maria și în zilele păstoriei Î.P.S.S Mitropolit al Moldovei și Sucevei, Prefect al Județului fiind Dl. Petru Pogonat și Primar al orașului dl. Mihai Negruzzi.

Zid clădit și inaugurat de către un grup de buni români, în frunte cu dl. prof. univers.dr. Cuza „Ateneul Popular” în suburbia Tătărași din orașul Iași.

Mânați de dorința de a pune la îndemâna poporului, în păturile lui adânci, un lăcaș de cultură, care să lumineze mintea și să înnobileze sufletele celor mulți și harnici, în ceasurile lor de răgaz, am pus temeliile acestui „Ateneu Popular”. Adânc convinși de ideea că numai prin o cultură națională larg răspândită, un popor își făurește un viitor trainic și își păstrează un loc de cinste în rândul popoarelor civilizate ale lumii, deschidem largi porțile acestui așezământ popular.” (Transliterarea Actului de Înființare)

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalităţile de seamă ale României. Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale.Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: ”Unire prin cultură”.

Negura epocii comuniste a ascuns în dedesubturile sale inclusiv identitatea acestui loc menit să emane esența culturii. Din acest motiv, cu timpul, instituția Ateneului a cunoscut mai multe schimbări datorate noilor conduceri sub care și-a desfășurat activtatea. Una dintre aceste schimbări a fost o nouă abordare asupra logo-ului, de aceea din 2004, până în februarie 2016, Ateneul a funcționat sub acest logo:

2004

2017

Am dorit întoarcerea la origini și ne-am propus ca viziunea noii conduceri să se reflecte și în identitatea vizuală a instituției. Noua conducere a Ateneului dorește să transmită viziunea sa prin energie și dinamism, dar fără a uita trecutul. Rădăcinile le-am păstrat, pentru a menține vie ideea ce a stat la baza acestei instituții, dar am adăugat claritate și rafinament pentru a transpune încă de la început înalta calitate ce se reflectă din actele noastre culturale. Așadar, am aruncat ancora trecutului în contemporaneitate, cu scopul de a reașeza Ateneul din Iași pe harta instituțiilor de renume din România, iar publicul să simtă apartenența sa la o instituție care respectă valorile: Unire prin Cultură.

Ateneul din Iași, după 70 de ani, revine sub blazonul regal. Din anul 1923 și până în 1947, Regii Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I al României au acordat Înaltul Lor Patronaj instituției de cultură ieșene. În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în data de 21 martie 2018 la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române a acordat Înaltul Său Patronaj Ateneului ieșean.

Astfel, ca o reparație istorică, acesta revine acasă, redobândindu-și prestanța și certificarea înaltei calități a evenimentelor culturale organizate, din partea Casei Regale a României.

2018

2019