fbpx
Concert la Palat | Gabriel și Simina Croitoru

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 23 aprilie 20:00.

Ateneul Național din Iași alături de Palatul Culturii vă invită să fiți alături de noi într-o nouă serie de experiențe unice dedicate iubitorilor de muzică de calitate, într-un cadru elegant și în compania extraordinară a unor interpreți de excepție!

Concertul la Palat de Marți, 23 aprilie 2024, ora 19.00 îi va avea în prim-plan pe Gabriel și Simina Croitoru cu două dintre viorile maestrului George Enescu – Guarneri del Gesù „Catedrala” şi Paul Kaul 

Cele două două viori, puse la dispoziţie şi aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite în mâinile celor doi violoniști, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, într-un recital pentru 1 sau 2 viori fără acompaniament de pian.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească.”

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu!

avril 23 @ 19:00
19:00 — 20:00 (1h)

Holul de Onoare – Palatul Culturii&nbsp

Gabriel Croitoru, Simina Croitoru

Bilete