La data de 1 Decembrie 2017 a luat ființă la Iași Corul Marii Uniri, un ansamblu coral bărbătesc format din 24 de membri, conduși de maestrul Andrei Fermeșanu. Repertoriul, cuprinzând o varietate largă de cântece patriotice și populare românești, face ca acest cor să fie un exponent al Românismului, al valorilor de neam și țară.
Ivirea Corului Marii Uniri în contextul muzical de factură corală izvorăște din dorința legitimă de a celebra faptele trecutului istoric și cuvintele lor ziditoare de idealuri, expresia lor cea mai înaltă fiind Unirea din 1918 și nașterea României Mari. Piatra de temelie a corului a fost pusă în prima zi de decembrie 2017 când prin dispoziția managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, se statuează apartenența instituțională.
Conducerea muzicală îi este încredințată dirijorului Andrei Fermesanu, absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, dar și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Pasiunea pentru tălmăcirea sonorităților corale se împletește cu cariera solistică, tenorul Andrei Fermeșanu fiind și artist al Operei Naționale Române din Iași.
Corul Marii Uniri reunește 24 de voci bărbătești, studenți sau absolvenți ai Facultăților de Teologie sau Conservator cât și membri permanenți ai ansamblurilor vocale aferente instituțiilor muzicale de cultură din Iași: Opera Națională și Filarmonica Moldova din Iași.
În repertoriul abordat se cântă sentimentul patriotic, ethosul folcloric și rugăciunea cultului religios. Astfel paginile muzicale interpretate aparțin cu precădere creației compozitorilor români în armonizări pentru voci egale cu tematica triadei definitorii identității de neam.
Uniformele de evidentă referință militară sunt stilizări ale celor ce se regăseau în armată română din primul război mondial, înveșmântând soldați și ofițeri deopotrivă și concură la dorința unei exprimări artistice sincretice.
„Costumele desenate pentru Corul Marii Uniri – al Ateneului din Iași, au fost inspirate din uniformele militare din Primul Război Mondial – 1914 -1918. Acestea aveau ca nuanță de bază griul/ bleu-ul, culoare a uniformelor franceze din acea perioadă. În timp, datorită imposibilității sau costului pigmentului pentru vopsire, culoarea de bază a rămas în gama de gri.
Astfel, „uniformle” soldaților din Regimentele de Vânători și Regimentele de Infanterie (Pitul Dolhăscu, Vali Călugărici, Teodor Cristofor, Olivian, Șapcă Gheorghe) au fost de fapt reinterpretări adaptate materialelor actuale și imaginii artistice de ansamblu a corului. Sunt de fapt stilizări ale uniformelor soldaților de atunci.
Maiorii de Roșiori (Andrei Romilă, Lucian Modan, Silviu Stratulat, Radu Dumitru) au avut costume bazate pe culorile uniformelor din vremea respectivă (tunică gri, pantalon negru cu vipușcă), la care accesoriile aurii/ argintii au avut un rol important în recreerea imaginii și echilibrului romantic.
Soldații Roșiori (Bogdan Movilă, Lucian Dolhăscu, Mihai Rusu, Mădălin Păsărin) au purtat combinații clasice ale acestei uniforme – alb/roșu cu inserții negre aplicate după desenul original.
La fel și ofițerii Roșiori (Alex Constantin, Rotariu Andrei) au avut costume în aceeași gamă cromatică, evidențiate prin accesoriile specifice aurii, pentru diferențiere.
Un rol important în realizarea imaginii de paradă l-au avut insignele și decorațiile stilizate, precum și centurile și încălțările specifice.
Trei personaje se remarcă prin unicitatea costumului, reconoscibile la formă și culoare:
– Gheorghiță Rusu – Persic – costum inspirat din uniforma generalului Berthelot.
– Andrei Fermeșanu – costum inspirat din uniforma țarului „Nicolae al II-lea”.
– Ciprian Rusu – costum inspirit de hainele preoților de pe front.
Trei imagini ale unor personaje care au avut un rol important în Primul Război Mondial.
Costumele bazate pe uniformele ofițerilor superiori – generali de divizie au fost cele prezentate de Victor Zaharia și Alex Savin.
Pentru o mai bună unitate stilistică a membrilor corului, mi-am permis să combin puțin diferit nuanțele de gri și pantalonii gri sau negri, în așa fel încât să obțin un echilibru romantic.” – Alina Dincă Pușcaș
Concertul inaugural al Corului Marii Uniri a avut loc pe data de 27 martie 2018, în cadrul proiectului „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă” susținut la Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde am avut onoarea de a cânta pe aceeași scenă cu Corul Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin”. Următoarea reprezentație a corului a fost pe data de 25 aprilie, când am sărbătorit 98 de ani de la înființarea Ateneului. Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului s-a bucurat din nou de prezența membrilor corului, pe data de 16 mai 2018, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” iar pe 13 iulie, am sărbătorit 150 de ani de la aprinderea Soarelui Electric la Iași, printr-un nou mini recital găzduit de Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași.