fbpx
Istorisirile unei Regine

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 24 octombrie 13:00.

Ateneul Național din Iași împreună cu Asociația Atelierele Copilăriei Iași vă invită duminică, 24 octombrie, de la ora 11:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, la „Istorisirile unei Regine” – un spectacol-colaj de Radu Rădescu inspirat din „Poveștile Reginei Maria a României”!

ELENA IVANCA (actriță a Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca) – lectură

IRINA-MARGARETA NISTOR – lectură
CLAUDIA CODREANU – mezzosoprană, lectură
INNA ONCESCU – pian

RADU RĂDESCU – concept, dramatizare, visuals, ilustrație sonoră, percuție, lectură
Muzica originală: FELICIA DONCEANU

Echipa care a pornit la drum în realizarea acestui proiect adresat deopotrivă copiilor și adulților reunește o actriță, o compozitoare, două muziciene și un dascăl, împreună cu „Vocea Filmelor” – Irina-Margareta Nistor. Ideea spectacolului a plecat de la unele dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României și de la selecția unor pasaje extrase din însemnările sale zilnice, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, în anul în care se împlinesc 100 ani de la nașterea nepotului Reginei, Regele Mihai I al României.

Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria, ilustrate vizual prin grafica originală a Reginei Maria. Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale.

Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, la editura Cartea Românească, şi reeditată în 2011, la editura Curtea Veche. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, prezentate în interpretarea Claudiei Codreanu şi a Innei Oncescu. Spectacolul este însoţit de alte două cântece pentru copii – o melodie jucăușă și un cântec de leagăn –, care flanchează întregul spectacol, reunindu-i către final pe firul poveștilor pe toți protagoniștii săi, alături de vocea naratoare a actriței Elena Ivanca.

Timp de mai bine de un deceniu, Curtea Veche Publishing și-a făcut un titlu de onoare prin lansarea a mai mult de 50 de lucrări dedicate dinastiei regale a României. Aparițiile editoriale din colecția „Cărți regale” vor fi oferite publicului într-un stand de carte amenajat în holul de la intrarea sălii.

Este o propunere de spectacol, prezentat în premieră, care sperăm să-i aducă laolaltă deopotrivă pe iubitorii mici şi mari de istorie regală, basme și muzică.

 

 

octombrie 24 @ 11:00
11:00 — 12:00 (1h)

Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan”

Asociația Atelierele Copilăriei Iași, regia Radu Rădescu

Bilete