fbpx
Baltagul | cu Maia Morgenstern | la București

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 15 noiembrie 13:00.

Vă invităm Miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 12.00, în Sala Rapsodia (din București), la spectacolul „Baltagul”, având-o în rolul principal pe actrița Maia Morgenstern! Regia semnată de Toma Hogea!

„Baltagul” este o parafrază modernă a „Mioriței”,dacă vechea baladă dezvăluie atitudinea ciobanului în fața morții și a naturii, în romanul „Baltagul”, moartea ciobanului este răzbunată, crima își primește pedeapsa, nu de la procurorul societății, ci de la exponentul poporului – Vitoria Lipan – care este, în același timp: victimă, „procuror” și „judecător”!

Vitoria Lipan, întruchipează frumusețea morală a poporului român, ea este o munteancă hotărâtă și activă, cu o mare putere de stăpânire, care vorbește cu „glas de dulceață” sau cu duritate. Este foarte atentă și cu un spirit de observație deosebit, face față situațiilor cele mai încurcate,  înțelege repede, judecă solid și acționează prompt. Una din calitățile majore este capacitatea stăpânirii de sine. Deși are o intensă viață interioară, Vitoria își stăpânește pornirile și are manifestări adecvate, scopului propus. Vitoria Lipan, reușește să conducă ancheta împotriva făptașilor și manevrează pe omul stăpânirii (subprefect).

Discuția ei cu subprefectul este o capodoperă a insinuării și arată clar superioritatea inteligenței acestei femei!

Politețea ceremonioasă, gestul sobru și cumpănit sunt manifestări ale unei societăți cu osatură etică fermă, în care gesturile violente, vorbăria necontrolată sunt condamnate cu dispreț” (George Călinescu).

Vitoria Lipan are predecesoare în literatura română: Vidra, doamna Chiajna, Ana din „Năpasta”, ceea ce o deosebește pe Vitoria de predecesoarele ei este puritatea ei morală. Vitoria Lipan este un anchetator abil, care conduce acțiunea nu numai cu tact și perseverență dar și cu un simț al dreptății. Ea adună dovezi, verifică, judecă și nu acționează decât atunci când vina lui Bogza și Cuțui e clară. Vitoria este mai mult decât un anchetator abil, ea apără principiul dreptății, dreptul la viață, respectul prieteniei și al cuvântului dat!

Spațiul de joc, trebuie să oglindească starea lăuntrică a personajelor: angoasele, obsesiile și frământările acestora, totul trebuie transpus scenic sub semnul simbolurilor și nu a imitației. Coloana sonoră va susține fiece moment, cu preponderență drumul/ traseul Vitoriei spre descoperirea adevărului, totul într-un crescendo, culminând cu bocetul Vitoriei (prăpastia/ râpa unde este descoperit Nechifor Lipan) și binențeles, finalul spectacolului.

Adaptare scenică și Regie -Toma Hogea
Scenografie– Alina Dincă Pușcașu
Muzica – Cari Tibor
Video design– Andrei  Cozlac
Asistent regie – Erica Moldovan
Distribuție:
MAIA MORGENSTERN – Vitoria Lipan
Alexandra Paftală – Baba Maranda
Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan,
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț
Alin Zară – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamțul
Gelu Ciobotaru – Moș Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hoț
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Mălina Balcan – O femeie

Cu participarea actorului Teo Corban în rolul Nichifor Lipan.

noiembrie 15 @ 12:00
12:00 — 13:45 (1h 45′)

Sala Rapsodia (BUCUREȘTI)

regia Toma Hogea

Bilete