fbpx
Repertoriu

Certificatul

Regia: Viorel Vârlan

Locația: Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan”

Data: 19 Noiembrie 2016

Durata: o oră și 30 minute

 

„Astăzi orice și oricine poate deveni subiectul unei piese de teatru. Nu există cenzură. Din păcate nici autocenzura nu prea funcționeaza la români. Dreptul la libera exprimare este poate cel mai important și consistent drept caștigat de români de la revoluție încoace. Putem vorbi orice despre oricine. Putem înjura în gura mare pe stradă, la televiziune, pe scenele de teatru. De cele mai multe ori o facem la modul trivial și gratuit. Vulgaritatea și prostul gust este la el acasă. Vorbim despre orice și oricum, uitând însă de ceea ce ne doare cu adevărat. Sărăcia, corupția, birocrația, iresponsabilitatea și nepăsarea au lăsat urme adânci în românul obișnuit de astăzi. Ne ocupăm de lucruri inutile și ascundem gunoiul sub covor ca să nu vadă lumea mizeria în care trăim. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de un teatru social.

Acea formă de teatru care să oblige societatea să recunoască degradarea ei și să oblige națiunea la revoltă socială. Teatru manifest ca formă de terapie.

Comedia scrisă de dr. Venerus Popa are acel sâmbure de revoltă socială care-și mijește ochii de după paravanul numit pamflet. Am scos din arhivă texte care s-au dovedit de mare actualitate în ciuda trecerii vremii și le-am pus pe muzică.

Ca un fel de addenda la textul absurdoid “Certificatul”.

Am fost sau nu inspirat în această alăturare? Aștept reacția publicului.”