Artiști în oraș – 2021
Aducem și în 2021 evenimentele culturale mai aproape de spectatori cu un nou proiect – „Artiști în oraș” (o variantă extinsă și mult îmbogățită a tradiționalului „Ateneul în oraș”)! Alături de Opera Naționala Română Iași, Casa de Cultura a Studentilor Iasi și Școala de Arte Iași cântăm, dansăm și ne bucurăm de teatru în 10 locații pe care vă invităm să le descoperiți.
Ateneul în oraș – 2020
Dată fiind situația generală privitoare la manifestările artistice în aer liber, anul 2020 a presupus organizarea proiectului în locații ce ofereau posibilitatea controlării numărului de participanți. Grație parteneriatelor cu Muzeul Unirii, Palas Iași sau cu Centru de Evenimente „Agora”, „Ateneu în oraș” ediția a IV-a a adus publicului spectacole de teatru pentru copii și adulți, proiecții de film, recitaluri și alte manifestări artistice, atât în curțile instituțiilor menționate, cât și în curtea Casei Callimachi sau la Amfiteatrul Palas.
Ateneul în oraș – 2019
Păstrând tradiția lunii Răpciune, am adus teatrul mai aproape de ieșeni cu cea de-a treia ediție a proiectului „Ateneul în oraș”.
Astfel, 22 de spații publice au fost animate de actorii Ateneului din Iași, cu spectacole de teatru, pentru cei mici și cei mari, bucurând un public format din peste 3.000 de persoane.
Ateneul în oraș – 2018
„Ateneul în Oraș”, un proiect de suflet pentru întreaga noastră echipă, proiect care a luat ființă în luna iunie a anului 2017, venind în fața ieșenilor cu o serie de manifestări, atât pe străzile orașului, cât și în diverse locuri simbol ale urbei. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes, mii de spectatori fiind prezenți la spectacole precum „Alice în Țara Minunilor”, „Atenție: Aterizăm”, „Cerere în căsătorie” sau „Un tramvai numit dorință”.
Impulsionați de reacțiile pozitive ale spectatorilor din prima ediție, în luna septembrie a acestui am demarat cea de-a doua ediție a proiectului, o ediție de o anvergură sporită, cu un număr de 18 spectacole pentru cei mici și cei mari deopotrivă, în diferite și neconvenționale spații ale orașului.
Încontestabil, cel mai mare succes al acestui proiect a fost ultima premieră a Ateneului, piesa de teatru „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Frumoșii noștri actori moldoveni, s-au oltenizat pentru două reperezentații extraordinare la ANL Zimbru (vineri, 14 Septembrie, ora 19:00) și în Pacul Nicolina (joi, 20 Septembrie, ora 19:00). Publicul prezent a savurat fiecare replică la fiecare spectacol, spațiul destinat spectatorilor devenind aprope neîncăpător.
Personajele lui Caragiale din „Aventuri cu…Dl.Goe”, spectacol regizat de Iulian Sandu, și-au făcută simțită prezența atât în Parcul Gulliver (Sâmbătă, pe 8 Septembrie, de la ora 10:00) cât și în Piața Voievozilor (Sâmbătă, pe 15 Septembrie, ora 10:00), spre deliciul copiilor năzdrăvani prezenți.
Aventura pentru cei mici a fost asigurată de „Peter Pan”, spectacol în regia lui Iulian Sandu, care a a zburat, a dansat și a cântat alături de prichindei pe 9 Septembrie, pe Esplanada Oancea și Sâmbătă, 22 Septembrie la Centrul Comercial Felicia.
În Parcul Dacia, pe 15 Septembrie, la ora 19:00, ne-am jucat de-a vecinii cu privitorii încântați de spectacolul „Preșul”, în regia Ericăi Moldovan și în dimineața răcoroasă de 16 Septembrie So Trupa a invadat Parcul Expoziției cu piesa „Angajare de Clovn”, regia Ana Hegyi.
Cei doi îndrăgostiți acompaniați de o vioară și ale lor încercări pentru o „Prima dată” perfectă (piesă în regia Ericăi Moldovan), s-au bucurat de aplauzele unui public numeros în 3 zone diferite ale citalei: Parcarea Ștrandului Municipal (Joi, 13 Septembrie, ora 19:00), Parcul Copou (Duminică, 16 Septembrie, ora 19:00) și Esplanada Mimoza (Vineri, 21 Sepmtebrie, ora 19:00).
SuperExtraMega comediile „Căsătorie în… doi”, desfășurată la Teatrul Evreiesc, vineri, 7 Septembrie și „1+1=3”, lângă Gangul Moldova (Sâmbătă, 8 Septembrie, ora 19:00), au amuzat spectatorii surprinși de locațiile inedite.
„Ateneul în oraș” se mută începând cu data de 27 Septembrie pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde, în fața Palatului Roznovanu, vor avea loc alte spectacole pentru copii și adulți: „Comedie cu olteni” – joi, 27 Septembrie, ora 19:00, premiera „Pijamale”, regia Andrei Ciobanu – vineri, 28 Septembrie, ora 19:00, „Peter Pan”- sâmbătă, 29 Septembrie, ora 11:00, „Steaua fără nume” regia Andrei Ciobanu – sâmbătă, 29 Septembrie, ora 19:00, „Aventuri cu…Dl.Goe” – Duminică, 30 Septembrie, ora 11:00.
Și pentru că orice sfârșit reprezintă un nou început, finalul acestui proiect pregătește de fapt deschiderea unei noi stagiuni. La 1919 a fost fondat Ateneului din Iași, cunoscut atunci ca Ateneul Popular din Tătărași, o instituție remarcabilă pentru istoria culturală a acestei urbe. În dorința rememorării unui secol de cultură, Ateneul din Iași deschide „Stagiunea celor 100 de ani” printr-o manifestare artistică deosebită, susţinută de Corul Marii Uniri alături de Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.
Ateneul în oraș – 2017
Ateneul din Iași a venit în fața ieșenilor cu o serie de manifestări, atât pe străzile orașului, cât și în diverse locuri simbol al urbei. Proiectul s-a dovedit a fi un unul de succes. Astfel pentru prima dată cu un asemenea scop, mii de ieșeni au ales să participe la evenimentele organizate de Ateneu.
Prima parte a proiectului „Ateneu în oraș” s-a derulat pe parcursul lunii iunie 2017 și a implicat organizarea de reprezentații artistice în diferite zone ale citadelei.
Două spectacole pentru copii, premiere ale Ateneului s-au jucat în spații neconveționale din oraș: „Alice în Țara Minunilor” și „Peter Pan”, ambele în regia lui Iulian Sandu. Ieșenii au fost surprinși și de premierele „Atenție: aterizăm!”, în regia lui Daniel Onoae, „Cerere în căsătorie”, în regia lui Radu Ghilaș și „Un tramvai numit dorință”.
„Treaba artei este să releve relația dintre om și înconjurimile sale.”
Ateneul a continuat să aducă spectacole și în teatrele istorice ale României. Actorii au susținut spectacole, pe locația primului Teatru Evreiesc din lume.
Toate reprezentațiile s-au bucurat de un succes enorm până acum, însumând o participare de peste 5000 de persoane, fapt ce confirmă dorința publicului de a avea acces la spectacole și în spațiile aflate în aer liber.
„Alice în Țara Minunilor” a electrizat publicul prezent la Amfiteatrul Palas
Galeriile Anticariat „Dumitru Grumăzescu” au fost martorul adaptării teatrale după scrisorile lui Mihai Eminescu pentru Veronica Micle, în piesa „Iubind în taină”, regia Andrei Ciobanu
Premiera spectacolului „Prima Dată”, regia Erica Moldovan, – o comedie spumoasă, jucată în Foaierul Cinematografului Victoria.
„Păcală și Tândală” și-au dat întâlnire în Foaierul Cinematografului Victoria
„Căsătorie în doi”, regia Andrei Ciobanu, comedia care a readus zâmbetele în Cinematograful „Republica”
Spectacolul de teatru „Peter Pan”, în regia lui Iulian Sandu, i-a purtat prin lumea magică a Țării de Nicăieri pe ieșenii ce au fost prezenți în Piața Voievozilor, din cartierul Alexandru cel Bun, în fața Cinematografului Dacia.